Ankara Tabip Odası'ndan çağrı: Onur Kurullarının disiplin yetkisi için yasal boşluk giderilmeli

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WMbul
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ankara Tabip Odası'ndan çağrı: Onur Kurullarının disiplin yetkisi için yasal boşluk giderilmeli Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu tarafından düzenlenen basın toplantısında, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odalarının disiplin yetkilerinin askıya alınması ve Anayasa Mahkemesinin iptal kararının üzerinden 18 ay geçmesine rağmen gerekli yasal düzenlemenin yapılmaması nedeniyle binlerce dosyanın sonuçlandırılamadığı ifade edildi. ATO, mevcut durumun hem hekimler hem de toplum sağlığı açısından ciddi sorunlar yarattığını açıkladı.

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan ATO Genel Sekreteri Dr. Zafer Çelik, etik ihlal iddialarının tabip odalarının yönetim kurullarınca soruşturulduğunu ve Onur Kurullarında karara bağlandığını hatırlatarak, Anayasa Mahkemesinin iptal kararından bu yana geçen 18 aylık süreçte yasal boşluğun giderilmediğini söyledi.

SADECE ANKARA TABİP ODASI'NDA 414 DOSYA BİRİKTİ​


Basın açıklamasını okuyan Dr. Fuat Kalyoncu, 65 tabip odasında sonuçlandırılmayı bekleyen binlerce soruşturma dosyası bulunduğunu belirterek, “Sadece Ankara Tabip Odası’nda 16 Eylül 2026 itibarıyla sonuçlanmamış 414 dosya mevcuttur” dedi.

Kalyoncu, söz konusu dosyaların hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlardan gelen şikâyetler üzerine açıldığını ifade etti.

Yasal düzenlemenin yapılmamasının, etik kurallara aykırı davrandığı öne sürülen hekimlerin yaptırımsız kalmasına yol açabildiğini kaydeden Kalyoncu, aynı zamanda haklarında şikâyet bulunan hekimlerin kendilerini savunup aklanma imkanının da ortadan kalktığını belirtti.

YASAL BOŞLUK TOPLUM SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR​


Dr. Fuat Kalyoncu, hekimlik mesleğinin özdenetiminin tabip odalarının sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, idari veya siyasi kurumların denetim mekanizmalarının meslek örgütlerinin bağımsız özdenetiminin yerini tutamayacağını söyledi.

Disiplin mekanizmasındaki boşluğun yalnızca hekimleri değil, sağlık hizmetinin niteliğini ve toplumun sağlık hizmetlerine erişimini de etkilediğini dile getiren Kalyoncu, meslek etiğine uygunluğun nitelikli sağlık hizmetinin bir parçası olduğunu vurguladı.

CEZASIZLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ​


ATO Hukuk Bürosundan Avukat Tonguç Cankurt, Anayasa Mahkemesi kararından önce verilen bazı disiplin cezalarının da yasal boşluktan etkilendiğini bildirdi.

Cankurt, “Kesinleşmiş idari mahkeme kararları dışındaki soruşturma dosyalarının konusu ne olursa olsun ciddi bir cezasızlık riskiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz” dedi.

Cankurt, tabip odalarına gelen dosyalarda etik dışı reklam, abartılı sosyal medya paylaşımları, yetkisiz tıbbi işlemler, tıbbi hata ve ihmal, yayın etiği ihlalleri ile cinsel saldırı ve şiddet iddialarının yer aldığını kaydetti.

ONUR KURULLARI HEKİMLERİN AKLANMASI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ​


ATO Onur Kurulu Üyesi Dr. Mine Önal, Onur Kurullarının yalnızca ceza veren yapılar olmadığını, haklarında şikâyet bulunan hekimlerin savunma yapabilmesi ve gerektiğinde aklanabilmesi açısından da önemli olduğunu ifade etti.

ATO Onur Kurulu Üyesi Dr. Ömer Cengiz de meslek örgütlerinin özdenetiminin hekimlerin yanı sıra hastaların ve toplumun korunması açısından gerekli olduğunu belirtti.

Toplantının kapanışında konuşan Dr. Zafer Çelik, “Meslek örgütlerinin güçlü olması, halk sağlığının da güçlü olması gerektiği sonucunu doğurur” dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst