Fon soruşturmasında eski SPK Başkanı Gönül hakkında soruşturma talebi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Fon soruşturmasında eski SPK Başkanı Gönül hakkında soruşturma talebi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosunun 30 Eylül 2026 tarihli yazısında, Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören bazı hisselerde portföy yönetim şirketleri ve yatırım fonları kullanılarak manipülatif işlemler gerçekleştirildiğine yönelik ihbar ve tespitler üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Yazıda, bu kapsamda dört ayrı soruşturmanın sürdüğü, soruşturmalarda Borsa İstanbul’da işlem gören hisseler ile Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformuna (TEFAS) açık ve kapalı fonların birlikte incelendiği aktarıldı. Fonlar ile hisseler arasındaki bağlantılı ve eş zamanlı hareketlerin de araştırıldığı kaydedildi.

Dosyalarda incelenen eylemlerin nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve piyasa dolandırıcılığı suçları kapsamında değerlendirildiği bildirildi.

SPK'nın denetim sorumluluğuna dikkat çekildi​

Başsavcılığın yazısında, SPK'nın yatırım fonlarının denetim ve incelemelerinde finansal ve dijital gözetim mekanizmalarını kullanarak çok katmanlı bir denetim yürütmekle yükümlü olduğu belirtildi.

Yatırımcı haklarının korunması, fonların mevzuata uygun faaliyet gösterip göstermediğinin denetlenmesi ile piyasa ve fiyat hareketlerinin gözetilmesinin Kurulun sorumlulukları arasında bulunduğu ifade edildi. Fonların Borsa İstanbul'da işlem gören paylarda ekonomik ve finansal gerçeklerle uyuşmayan yapay fiyat hareketlerine neden olup olmadığının da takip edilmesi gerektiği kaydedildi.

SPK raporlarında fonlara ilişkin tespitler​

Savcılık yazısında, SPK tarafından 2024'ten Eylül 2026'ya kadar hazırlanan bazı raporlarda, Borsa İstanbul Pay Piyasası'ndaki bazı hisselerde manipülatif işlemlerin fonlar aracılığıyla gerçekleştirildiğine ilişkin tespitlere yer verildiği belirtildi.

Bu tespitler doğrultusunda savcılığa suç duyurularında bulunulduğu aktarılan yazıda, soruşturma kapsamında Tera Portföy Birinci Serbest Fon, Pusula Portföy Hisse Senedi Fonu, Pusula Portföy Birinci Değişken Fon, Tera Portföy Algoritmik Stratejiler Serbest Fon, Atlas Portföy Serbest Fon ve Hedef Portföy İkinci Serbest Fonun da incelemeye konu olduğu bildirildi.

Bazı fonlarda olağan dışı kazanç tespiti​

Başsavcılık, bazı fonların faaliyet ve yatırım stratejileri bakımından benzer fonlara kıyasla olağan dışı seviyelerde kazanç sağladığının belirlendiğini kaydetti.

Yatırımcıların fonların SPK denetimi altında olduğu güvencesiyle yatırım yaptığı belirtilen yazıda, bazı yatırımcıların yatırımlarının karşılığını alamadığı, hatta ana paralarını dahi geri alamadıkları ifade edildi.

Soruşturma dosyalarında, portföy yönetim şirketleri, bu şirketlerin hakim ortakları ve yöneticileri ile bazı gerçek ve tüzel kişilerin yönlendirmeleri sonucunda “imkansız tabir edilebilecek nitelikte kazançlar” sağlayan kişi ve şirketlerin tespit edildiği belirtildi.

Gönül hakkında soruşturma izni talebi​

Başsavcılık, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün görev yaptığı dönemdeki sorumluluğuna ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Yazıda, Gönül'ün mevzuattan kaynaklanan inceleme, denetim ve değerlendirme yetkisi ile görev sorumluluğunu yerine getirmediği yönünde “açık ve yeterli emarelerin bulunduğu” değerlendirmesine yer verildi.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 133'üncü maddesi uyarınca SPK Başkan ve üyelerinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle soruşturma yürütülebilmesi için ilgili Bakanın izni gerekiyor.

Bu kapsamda Başsavcılık, Gönül hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma yürütülebilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığına soruşturma izni başvurusunda bulundu. Başvurunun 30 Eylül 2026'da Bakanlığa gönderildiği belirtildi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri